sobota, 18 lutego 2017

Pleśniak z wiśniami i orzechami

Pyszny pleśniak na kruchym spodzie z wiśniami i z dodatkiem orzechów włoskich.

Składniki:
3 szkłanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
4 jaja
1 szklanka cukru
1 łyzka śmietany 
250g margaryny
ok. 0.5 litra konfitury wiśniowej 
1 szklanka orzechów 


Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki margaryny, proszku do pieczenia, śmietany, żółtek i cukru. Odstaw do lodówki na ok. godzinę. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą wyłóż na blachę i posmaruj konfitura wymieszaną z orzechami, oprósz to kaszą manną. Następnie wyłóż pianę ubita z białek. Na sam koniec pokrusz resztę ciasta.
Piecz ok. 45 minut w 175°C
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz